Dæk og fælge

Det er blevet vinter og vejret ændrer sig. For dem der går meget op i deres bil er vinteren ikke det sjoveste, der sker meget der skader bilen, dæk og fælge. Der er selvfølgelig saltet. Salt kan især skade undervognen på ældrer biler hvis de ikke har ordentlig rust beskyttelse – det samme gælder ældrer fælge. Udover at det kræver et sæt ny dæk til bilen at køre om vinteren, de fleste køber også fælge til, men er det virkelig det hver?

Et sæt dæk og fælge til hver sæson?

Der er meget der taler for at købe to sæt fælge. For det første er det nemmere at have dine dæk til opbevaring med fælgene på, det kræver mindre tid at skifte dem tilbage, det kommer an på om man er gør det selv typen eller mekanikeren har styr på det. For det andet kan dine flotte sommerfælge der måske koster lidt mere end du vil indrømme hurtigt bliver ødelagt, eller hvertfald belægningen – saltet kan gøre meget ved et par flotte fælge på et par måneder. Det kommer selvfølgelig an på typen, mærket, farven og størrelsen på fælgene og dækkene.

Udover det er der jo selvfølgelig at alle kan lide et par flotte fælge – hvorfor så ikke have to par? Der kan mænd godt blive mere som kvinder – jo flere par ’sutter’ jo bedre! Det er lidt shopaholic at foreslå at have mindst to par fælge, men hvis du ser et godt tilbud og er lidt en handymand så slå til!

Er dæk og fælge til vinter virkelig så vigtigt?

Det siges at sommerdæk har ca. 30-40 % længere bremse distance end vinterdæk har. Bremse distance er hvor lang tid det tager at bremse bilen til den holder stille ved en pågældende fart. Det er derfor sikkerhedsmæssigt meget vigtigt at få skiftet dækkene til at passe til vejret også selvom du hverken kører raly eller formel 1. Det er til gengæld mere op til den enkelte med henhold til fælge. Mange har de mere ’almindelige vinter fælge’, som er de sorte stålfælge der typisk ses på nyere biler om vinteren, da de ikke har haft tid til at finde et par rigtige fælge. Der er intet sikkerhedsmæssigt i at skifte fælgene – der som sko, som førnævnt, mere stilmæssigt. Men det skal dog siges at det nemmest at have sorte fælge til vinteren. Sorte fælge har normalt med den mørke lak nemmere ved at skjule eventuelle skader og skrammer, som er meget nemme at få om vinteren, og så er sorte fælge også nemmere at pudse op hvis de ser lidt slidt ud.

Nye dæk og fælge til min Pick-up?

De meget amerikanske pick-up trucks er blevet mere og mere populære i Danmark, men afgiften er dog stadig høj. Der har dog været problemer med at finde dæk og fælge på det danske marked der passer på de store biler. Det er dog løst nu. Det strømmer i øjeblikket ind med fælge fra udlandet der også passer på de store biler, det er især væksten i Norge, Finland og Sverige der har gjort denne udvidelse mulig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *