Selvom Danmark efterhånden er ved at være ude af krisen, og vi igen befinder os i et økonomisk opsving, så er antallet af personer i RKI slet ikke tilbage på det niveau, som det var før krisen. I starten af 2008 var antallet af dårlige betalere omkring 185.000 personer. Dette antal steg kraftigt gennem krisen og toppede sidste år i januar med 232.804 registrerede danskere. Trods forbedringer i landets vækst, beskæftigelse mm. er der stadig 231.785 personer, som er registrerede som dårlige betalere. Grunden til dette er ifølge Las Olsen, som er privatøkonom i Danske Bank, at krisen var meget dyb. Han udtaler, at det var den værste økonomiske krise siden Anden Verdenskrig, så måske går det i virkeligheden ikke meget bedre. Mange står tilbage med en stor gæld og er nødt til yderligere at låne penge for at få hverdagen til at fungere, lån penge kan typisk ske via en udbyder som LånLet. Han mener, at antallet af gældsregistrerede er bekymrende. Tallene i RKI-registeret kan dog være forsinkede i forhold til resten af økonomien, da det tager fem år at komme ud af RKI, uanset om man betaler sin gæld eller ej.

Et splittet Danmark

Når der ses på, hvor de dårlige betalere bor, er Danmark noget opdelt. Her topper Lolland, hvor hele 10,53 procent af voksne over 18 år er dårlige betalere. Til sammenligning er der Allerød, som ligger lavest på listen med kun 2,08 procent. Ikke nok med at der er kommet flere personer i RKI’s register, så skylder personerne også mere. Faktisk er deres samlede gæld fordoblet, idet den er steget fra 7,3 milliarder i 2008 til 17,3 milliarder, da det toppede sidste år i juli. Siden da er det dog faldet til 16,5 milliarder i år.

Optimistiske eksperter

Der er optimisme blandt eksperterne. Jonas Schytz Juul siger, at de regner med, at opsvinget holder, og at der så også vil blive afviklet mere gæld. Han tror på, at der vil ske et indhug i antallet af dårlige betalere, men samtidig mener han også, at der vil være områder, hvor udviklingen ligefrem går den forkerte vej. Jens Hjortflod, direktør i Experian, som ejer det danske RKI-register, er også optimistisk. Han mener, at der vil ske en klar tilbagegang i antallet af dårlige betalere, efterhånden som økonomien bliver bedre.

http://politiken.dk/oekonomi/privatoekonomi/ECE2752198/231785-danskere-er-i-gaeldskrise-selv-om-alle-taler-om-opsving/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *