For de fleste mennesker er det ganske svært at tale om døden. Livets afslutning er svært at i talesætte både på det teoretiske plan og det rent praktiske. Derfor er det naturligt, at det kun er få, der går med tanker om at blive bedemand og have døden som en naturlig del af hverdagen. Alligevel findes der mange mennesker, der af forskellige veje ender i bedemandsfaget, har gode jobs som de er glade for og trives med deres virke. De besidder på igen måde den generelle berøringsangst omkring alt hvad der vedrører livets afslutning, begravelser og bisættelser, som hersker i det resterende samfund.

Bedemænd er uundværlige og arbejder med flere forskellige opgaver omkring livets afslutning, som er nødvendige og gør en stor forskel for de pårørende. Jobbet består dels af alvorlige samtaler, men også helt håndgribelige og praktiske gøremål. En bedeman korrordiner og samarbejder professionelt med kirker, kapeller og krematorier. Det kan virke som et lidt ensomt hverv, men det er det på ingen måde, selvom man måske bare er alene som selvstændig bedemand og ikke del af et større team, som der typisk findes i de større bedemandsforretninger i store byer.

Fra psykolog til bedemand

Arne har været bedemand i otte år, her kommer hans spændende historie om, hvordan han endte i dette lidt specielle fag. Oprindeligt blev Arne uddannet psykolog og fungerede også som sådan i næsten otte år. Han havde sin egen praksis i Odense og mødte på den måde rigtige mange mennesker, der havde problemer i forbindelse med tabet af nærtstående venner og familiemedlemmer. På et tidspunkt trængte til at sadle om professionelt og tankerne gik i retning af et nyt fag, hvor samtaler stadig fyldte en del, men hvor der også var rent konkrete og praktiske ting, men kunne udrette for at hjælpe folk. Det var Arnes kone, Inge, der foreslog at han skulle begynde som bedemand og der blev ikke langt fra tanke til handling. I dag er Arne bedemand i en større begravelsesforretning i Odense, selv er han flyttet ud af byen og bord i en mindre landsby på Nordfyn. Arne er taknemmelig for at have fået denne mulighed, dagligdagen er travl, men opgaverne er meget forskellige og han nyder at være en del af et godt team i Odense. Når dagen er slut kører han hjem til Nordfyn og det passer ham fint, at arbejde og fritid på denne måde er blevet opdelt, selvom det kræver pendlen.

Hvorfor bedemand?

Ovenstående spørgsmål er et, som Arne tit konfronteres med. I starten havde han ikke så let ved at svare andet end, fordi det ikke kunne være anderledes. I dag, med flere års erfaring i faget, kan han sige uden at blinke: ”Fordi jeg hver dag gør en tydelig forskel for mennesker, både for dem, der ikke er her mere og får dem der står tilbage i dyb sorg og savn.” Som bedemand bruger Arne en stor del af den viden han fik opbygget i sit tidligere fag og han synes på mange måder ikke at der er så stor forskel på de to jobs.

Kilde: http://byensbegravelser.dk/

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *