Det er blevet mere populært end nogensinde at gøre ting selv i huset. Hvor man før i tiden valgte at få fagprofessionelle til at ordne ting i huset, vælger man nu i dag i højere grad at klare det selv. Denne type gør-det-selv folk er at finde over hele landet, især uden for hovedstaden i byer såsom Taastrup og Solrød. Det er dog vigtigt at man grundigt sætter sig ind i hvad man rent faktisk må gøre selv som privatperson, inden man svinger hammeren eller skruetrækkeren. Det er især inden for el-området, der hersker en del usikkerhed. Faktisk ved de færreste gør-det-selv-folk, hvor grænsen går mellem det, man selv må lave, og det der kræver en autorisation, hvilket vil sige man skal lade en elektriker klare arbejdet. De helt konkrete årsager til at kræve autorisation på nogle el-opgaver i hjemmet går på sikkerhed. Man kan nemlig, hvis man ikke er forsigtig, komme meget slemt til skade og i værste fald miste livet, skulle man være så uheldig at komme til at gøre noget forkert.
Dette må du selv gøre i huset
En meget bred tommelfingerregel siger, at enhver gerne må arbejde med det som er synligt og tilgængeligt. Som forbruger må man gerne udskifte en stikkontakt, hvis der allerede er en dåse installeret, og at den nye stikontakt passer. Hvad man derimod ikke må, er at flytte dåsen eller stikkontakten til et andet sted, da det netop vil tælle som en ny installation. Lignende forholdsregler gælder ved eksempelvis montering af en loftslampe. Man må også gerne trække en kort ledning fra et udtag i nærheden, hvis man ønsker at lampen skal hænge andetsteds. Igen er man begrænset som privatperson, så snart man ønsker en ny installation. En anden hovedregel siger, at hvis man har jordstik i stikkontakten, så skal man også overføre denne til brugsgenstanden, såfremt den er i stand til at optage jord. Større genstande, såsom køleskab og fryser, skal have overført jord, hvis der er jord i ens stikontakt. Mindre genstande, såsom elkedler og mikrobølgeovne, har som regel et såkaldt kombi-stik, hvor der er et hunstik lige over de to hanstik. Med en særlig forsats kan man omdanne dette til et jordstik, og således sikre sig således. Hvis man slet ikke har jordstik, må man dog gerne stadigvæk tilslutte de større brugsgenstande, såfremt huset har en fejlstrømsafbryder.
Søg råd hos din elektriker, hvis du er i tvivl
Falder ens behov uden for disse vejledninger, er man nødsaget til at få autoriseret hjælp. Derudover er det også en god idé at rådføre sig hos sin elektriker, hvis der er noget man er i tvivl om. Selvom det kan virke fristende at gøre tingene selv, vil det altid være en bedre løsning at få professionelle til at gøre arbejdet, da det foruden de sikkerhedsmæssige forhold også stiller dig bedre i fremtiden. Hvis du ikke selv føler dig handy, kan du også sagtens få en autoriseret elektriker til at klare de opgaver, du selv må udføre.